Dollar onder druk

De euro wint vandaag opnieuw terrein tegenover de dollar en noteert rond de middag rond de 1.451. Het is geleden van december 2009 dat de Europese eenheidsmunt nog boven de grens van de 1.45 noteerde. De dollar krijgt een dubbele rekening gepresenteerd. Zo is er aan een kant een groter dan verwacht Amerikaans handelstekort, terwijl aan de andere kant analisten verwachten dat de recente renteverhoging door de Europese Centrale Bank pas de eerste in een ganse reeks is.

Dollar omlaag
De voorbije 10 maanden is de dollar index 15% lager gegaan omdat de wereld steeds meer dollars verkoopt. Vooral de Aziatische banken dumpen de Amerikaanse munt om de waarde van de eigen munt te verstevigen tegenover de Chinese yuan, die in Azië als maatstaf geldt. Daarbij worden dollars massaal ingeruild voor euros.

Euro versus de Dollar
euro dollar

'Landen die over grote geldreserves beschikken en willen diversifiëren - zoals China en Taiwan- hebben de keuze tussen twee munten: de euro en de dollar,' zegt Neil Mellor van de investeringsbank BNY Mellon. Sinds drie maanden delen ook de Zuid-Amerikaanse landen die mening. Wanneer de opkomende economieën goed presteren, zie je dus ook de euro stijgen.

Brent Crude olie
olieprijs

Opmerkelijk genoeg krijgt ook de olieprijs vandaag rake klappen. Omdat olie en de dollar in normale tijden elkaars tegenpolen zijn (hoge olieprijs = lage dollarprijs en omgekeerd) zou de dollar vandaag moeten stijgen. Maar het tegenovergestelde gebeurt.

Express.be