IJsland speelt met De Jager en Weekers

Staatssecretaris Weekers meent uit gesprekken met IJslanders te hebben opgemaakt dat de overheid voor kerst een derde van de 1.3 miljard terug krijgt en de grotere spaarders waarschijnlijk alles. De Icesave spaarders nemen ook deze uitspraken met een fikse zak zout.

icesave spaarpotNa het afgewezen Referendum in IJsland draait de geruchtenmachine op volle toeren. Uit een ingezonden brief van de IJslandse Minister President in de Volkskrant kon worden opgemaakt dat IJsland al haar verplichtingen zal nakomen en nog deze zomer begint met betalen. Tegelijkertijd deed de Jager een duit in het zakje door aan te geven dat 90% betaald zou worden. Dit weekend ontmoette staatssecretaris Weekers de IJslanders in Washington en deelde verheugd mee dat 30% van de Icesave-deal, 1.3 miljard euro groot, nog voor kerst zal worden betaald. Bovendien zullen de grotere spaarders worden betaald.

PR
“Een staaltje typisch IJslandse PR”, zo kenschetst Gerard van Vliet, woordvoerder van de Icesave spaarders, de gang van zaken. Hij verwijst naar de uitspraken van President Grimsson van dit weekend, waarin hij de Jager ‘this odd Dutch Finance Minister’ noemde. “IJsland zit met een fiks vuiltje, maar dat zit de Jager ook. Beiden proberen zich daar nu met de meest vreemde uitspraken en beloften uit te redden. Geen wonder als je ruim 2 jaar onderhandelt en iedereen je inmiddels uitlacht”, geeft van Vliet aan.

Hij geeft aan dat al vanaf het begin duidelijk was dat de IJslanders alle buitenlandse spaarders ten onrechte hebben gediscrimineerd. Bos en de Jager hebben dat compleet genegeerd in de hoop dat de Icesave deal snel gemaakt zou zijn. Nu dat niet het geval is moeten zowel IJsland als de Jager zich in alle bochten wringen om hun gezicht te redden, meent de Icesave woordvoerder.

Zoethoudertje
De schrijver van het boek ‘Het Icesave Drama’, die vele malen in IJsland is geweest, vertrouwt de IJslandse regering voor geen cent: “Als de IJslanders nu wel serieus met ons als spaarders willen praten over terugbetaling van ons geld, gaan we dat vanzelf ervaren. Maar eerlijk gezegd denk ik dat ook dit weer een zoethoudertje is, waarvan ze hopen dat de media het zal slikken. Wij zijn het IJslandse spelletje in ieder geval spuugzat”.