Warren Buffett positief over Amerikaanse economie

Wanneer Warren Buffett als aandelenanalist een aanbeveling zou moeten geven over Amerika als belegging zou dat volgens de Amerikaanse superbelegger een “strong buy” zijn.

Zeer positief over de VS
<a href='/begrippen/15-warren-buffett'> Warren Buffett </a> OmahaTijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Omaha voor aandeelhouders van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway was Buffett uiterst duidelijk van mening. “Hoe slecht de economie ook draait, hoe groot het begrotingstekort ook is, hoe verdeeld de politieke situatie ook is, de Verenigde Staten blijven als altijd een goede plek om te leven en te werken.” “Ik zie niet in waarom iemand niet enthousiast kan zijn over dit land”, aldus een zelfverzekerde Buffett richting zijn aandeelhouders afgelopen zaterdag. Buffett wordt ook wel het “Orakel van Omaha” genoemd en is een van de rijkste personen op aarde. Zijn investeringsbedrijf bezit spoorwegen, verzekeraars en levensmiddelenfabrikanten. Buffett uitte doormiddel van een brief in februari ook al zijn vertrouwen in de Amerikaanse economie.

Kredietwaardigheid VS
Nadat Standard & Poor de kredietwaardigheid van Amerika verlaagde, kan dit geluid steun geven aan beleggers in de VS. Buffett meldde aan Reuters dat hij de actie van kredietbeoordelaar S&P voorbarig vindt gezien het feit dat de VS schuldpapier in haar eigen valuta uitgeeft en dus simpelweg meer geld kan drukken wanneer absoluut nodig. “De Verenigde Staten zal geen enkele schuldbetaling verzuimen”, aldus Buffett in een interview op de jaarlijkse aandeelhoudersbijeenkomst. “Wij zijn geen kredietrisico”, voegt hij toe.

Dollar
Buffett is minder enthousiast over de Dollar. Volgens hem zal de munt zeker terrein moeten prijsgeven, net als andere valuta’s. In zijn investeringsstrategie neemt hij meer afstand van het vast renderende Amerikaanse schuldpapier, al houdt hij wel een deel van zijn persoonlijke vermogen in obligaties. Sommigen verliezen hun vertrouwen in de Dollar sinds het debacle rond het nationale schuldplafond. Een kwestie die het congres al wekenlang verdeelt.

Nationaal schuldplafond
Charlie Munger Omaha ConferentieNadat Buffett naar zijn mening werd gevraagd over de naderende juridische schuldenlimiet, maakte hij zijn meest aangehaalde commentaar van de bijeenkomst: “Het niet verhogen van het schuldenplafond zou een van de meest stompzinnige juridische acties in de geschiedenis van de Amerikaanse overheid zijn”. Daarnaast bevestigde Buffett zijn steun voor de bancaire sector, waar hij grote belangen heeft in Wells Fargo en U.S. Bancorp . Hij noemde de kans op nog een bancaire crisis “zeer zeer laag”. Zijn partner, vice voorzitter Charlie Munger, is minder optimistisch over Europa en het effect van de schuldencrisis in de periferie. Hij noemde de situatie aldaar “a hell of a problem”.