Olie doet grondstoffenbubbel imploderen

Op de financiële markten moesten grondstoffen gisteren forse verliezen incasseren. Zo ging de prijs van een vat ruwe Brentolie 12 dollar lager, nadat investeerders masaal olie dumpten en er steeds meer van overtuigd lijken te raken dat de aanhoudende prijsstijgingen van grondstoffen het wereldwijd economisch herstel beginnen te hypothekeren. Voor centrale banken van de opkomende economieën zou er dan niets anders op zitten dan de intrestvoeten te verhogen om de inflatie te bestrijden.

De beursdag van gisteren samengevat in 4 punten:

1. Twijfels over de sterkte van de Amerikaanse economie doken opnieuw op nadat gisteren lager dan verwachte banencijfers werder vrijgegeven.
2. Zowat alle grondstoffen -van cacao over zilver (-11,6% gisteren en -30% op weekbasis) tot koper en tin moesten zware verliezen incasseren, waarmee een einde kwam aan een bubbel die de prijzen van vele grondstoffen op recordhoogte heeft gebracht.
3. De olieprijs (US crude) zakte voor het eerst sinds maart onder de 100 dollar oer vat.
4. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, sprak onduidelijke taal over toekomstige rentevoetverhogingen, waarna de euro 2 eurocent moest inleveren tegenover de dollar.

Express.be