Macro-economisch nieuws beursweek 21

De graadmeter voor economische groei wordt samen met data over de huizenmarkt en consumenten deze week bekendgemaakt in de VS. Verder blijft het Griekse schuldendrama prominent in het nieuws. In voorbereiding op de komende beursweek, hieronder een overzicht van het macro-economische nieuws.

Maandag 23 mei
De week start met de Europese index van inkoopmanagers voor de fabricerende en dienstverlenende sector, beide vooruitkijkende indicatoren voor de economische toestand. In het bulletin van de Duitse “Bundesbank” waren de centrale centrale bankiers van mening dat de grootste Europese economie “waarschijnlijk wat groei momentum zal verliezen”. Analisten verwachten daarom dat de index van fabricerende inkoopmanagers zal teruglopen naar 57,5 in mei waar in april de index nog 58,0 noteerde. De index van dienstverlenende inkoopmanagers zal minder teruglopen: van 56,7 in april naar 56,6 in mei.

Dinsdag 24 mei
In Amerika worden vandaag de verkopen van nieuwe woningen bekendgemaakt. Dit is een belangrijke indicator voor de situatie op de huizenmarkt. Na de teleurstellende huizencijfers van afgelopen week, zal de markt waarschijnlijk niet verrast worden door tegenvallende verkopen van nieuwe woningen. De consensus voorspelling ligt echter iets hoger dan vorige maand: 310.000 verkopen in april tegenover 300.000 in maart. Ten slotte wordt vandaag de Japanse handelsbalans openbaar gemaakt. Nu het land voor de derde maal in tien jaar tijd officieel in recessie is, zal het verschil tussen import en export vermoedelijk verder toenemen naar een handelstekort van 681 miljard Yen. In maart had Japan nog een handelsoverschot van 197 miljard Yen.

Woensdag 25 mei
Het bruto binnenlands product van het Verenigd Koninkrijk wordt vandaag gepubliceerd. De herziene raming zal waarschijnlijk bevestigen dat de economie in het eerste kwartaal van 2011 is teruggekeerd naar groei met een waarde van 0,5%. In het vierde kwartaal van 2010 kromp het bruto binnenlands product nog met 0,5% ten opzichte van het vorige kwartaal. Verder vandaag cijfers over de Amerikaanse verkopen van duurzame goederen. Na de afnemende industriële activiteit in het land, zullen de verkopen van duurzame goederen in april vermoedelijk met 1,5% afnemen na een toename van 4,1% in maart.

Donderdag 26 mei
Het belangrijkste macro-economische nieuws van de week is de economische groei van Amerika. De herziene raming van het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal van 2011 zal waarschijnlijk 0,3% hoger uitkomen uitkomen op 2,1% ten opzichte van het vorige kwartaal. In het vierde kwartaal van 2010 werd een hogere groei van 3,1% gemeten. Tevens maakt de Japanse centrale bank vandaag de index van consumentenprijzen openbaar, de graadmeter voor inflatie. Het is even geleden dat het land positieve inflatiecijfers wist te noteren, maar er wordt een toename van de index van 0,6% op jaarbasis verwacht. Dat is flink hoger dan de waarde van -0,1% in maart.

Vrijdag 27 mei
De week wordt afgesloten met twee cijfers uit de Verenigde Staten, het consumentenvertrouwen en de persoonlijke uitgaven van consumenten. Een onderzoek onder 500 huishoudens, uitgevoerd door de University of Michigan, zal volgens analisten melden dat het consumentenvertrouwen voor mei naar beneden is bijgesteld van 72,4 naar een indexwaarde van 70.0. De uitgaven van Amerikaanse consumenten zullen volgens marktkenners licht groeien met 0,5%, ten opzichte van 0,6% in de vorige maand.