Britse aandelen lopen achter na Brexit-idee

Twee jaar geleden stemde een kleine meerderheid van de Britse kiezers in een referendum voor het verlaten van de EU. Door de keuze voor een Brexit zou de Britse economie een recessie over zich afroepen, maar achteraf gezien liep het zo’n vaart niet en zat menigeen er met zijn voorspelling naast, stelt Azad Zangana, Europees econoom bij Schroders .

Azadzanganaschroders
Azad Zangana

Na het referendum bleef het Britse consumentenvertrouwen positief, wat een stijging van de uitgaven in de hand werkte, ondanks een vertraging in bijna alle andere sectoren van de economie. Aangezien de gezinsconsumptie in grote mate bijdraagt tot de groei van het BBP , werd de zwakte elders ruimschoots gecompenseerd, wat een beeld van succes schetst voor degenen die Brexit steunen.

De groei van de consumptie tot het hoogste niveau sinds 2005 bleek echter volstrekt onhoudbaar. Toen het Britse pond na de stemming kelderde, stegen de invoerkosten voor producenten en detaillisten. Dit weerhield de consument er aanvankelijk niet van hun inkopen te blijven doen; huishoudens verlaagden zelfs hun spaarsaldo tot een ongekend laag niveau om de koopwoede te financieren.

Uiteindelijk liep de inflatie terug en zagen huishoudens zich genoodzaakt te bezuinigen, waardoor de economie in 2017 sterk vertraagde. Het Verenigd Koninkrijk is van de snelst groeiende economie van de G7 uitgegroeid tot de traagst groeiende economie.

Vooruitblikkend zal de economische groei in het Verenigd Koninkrijk in 2018 waarschijnlijk zwak zijn en rond de 1,4% liggen. Met een voorspelde inflatie van gemiddeld 2,6% zal het Britse economische klimaat nog enige tijd als stagflatoir voelen. Voor 2019 zijn de vooruitzichten zeer onzeker. Schroders gaat ervan uit dat er een overgangsperiode zal worden overeengekomen die de status quo van de interne markt en het lidmaatschap van de douane-unie in stand houdt, maar dit zal waarschijnlijk niet veel bijdragen aan het herstel van de groei.

Wat is er sinds de keuze voor een Brexit op de financiële markten gebeurd?

Aandelenmarkten
Onmiddellijk na het referendum zijn de FTSE 100 en de FTSE 250 met respectievelijk 9% en 12% gedaald. Maar sinds de sluiting van de markt op 23 juni 2016 zijn Britse aandelen, gemeten volgens de FTSE All-Share, per 15 juni 2018 met 31,2% gestegen.

De Britse aandelenmarkt staat echter wel op een achterstand ten opzichte van de rest van de wereld. Sinds het referendum hebben Aziatische aandelen volgens Thomson Reuters een rendement van 44,1% gerealiseerd en Amerikaanse aandelen 37,2%. Alleen Europese aandelen van de vijf belangrijkste indices die Schroders heeft bekeken, leverden minder op dan de Britse en kwamen uit op 19,5%. Wereldwijd is 33,2% rendement gerealiseerd.

Brexitaandelen

Britse pond

Volgens Thomson Reuters is het Britse pond sinds het EU-referendum 10% lager ten opzichte van de Amerikaanse dollar, hoewel dit een herstel van een daling van bijna 20% onmiddellijk na het referendum verhult (zie afbeelding).

Britishpoundbrexit

De onzekerheid over de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen, een vertragende Britse economie en een opleving van de inflatie in begin 2018 hebben de Bank of England (BoE) gedwongen de rente laag te houden om de economie niet verder te vertragen.

Lage rentestanden en economische en politieke onzekerheid zijn niet goed voor een munt. Maar terwijl een zwakke Britse pond slecht is voor vakantiegangers, kan het goed uitpakken voor beursgenoteerde bedrijven in het VK die hun winsten in het buitenland genereren. Als het Britse pond zwak is, dan zijn de winsten die bedrijven maken in vreemde valuta meer waard als ze in Britse ponden worden omgezet.

En hoe heeft de Britse economie gepresteerd?

Groei ( BBP )
Het Verenigd Koninkrijk is het slechtst presterende land van de G7-groeiklasse gedaald. Dit is een groep van de zeven machtigste geïndustrialiseerde landen ter wereld - de VS, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Canada.

Huizenprijzen
Een van de beste indicatoren voor de gezondheid van de financiën van huishoudens in het Verenigd Koninkrijk zijn de huizenprijzen; sinds het EU-referendum is de stijging van de huizenprijzen gestaag vertraagd.

Dit kan niet volledig aan Brexit worden toegeschreven, hoewel het als belangrijke factor door de meeste leveranciers van gegevens over huizenprijzen wordt aangehaald.

Huizenprijzenbrexit

Rentevoet en inflatie

In augustus 2016 heeft de BoE de rente verlaagd naar een historisch dieptepunt van 0,25% na een periode van onzekerheid volgend op het EU-referendum. In de maanden daarna steeg de inflatie gestaag en bereikte eind 2017 uiteindelijk een hoogtepunt van 2,8%.

De BoE verhoogde de rente in november 2017 weer tot 0,50% omdat de inflatie toenam en de economie stabieler leek. Beleggers hadden zo veel vertrouwen in een verdere renteverhoging in mei 2018 dat zij deze verhoging volledig hadden ingeprijsd. De verhoging bleef echter uit.

Sindsdien is de BoE niet meer in staat geweest de rente verder te verhogen. De inflatie is teruggedrongen en de Britse economie is aanzienlijk vertraagd. De markt houdt nu rekening met een renteverhoging tot 0,75% in November.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.