QE3 in aantocht, Amerikaans overheid koopt vastgoed op

Volgens Amerikaanse marktstrateeg Larry Jeddeloh (chief investment officer bij het Amerikaanse Tis Group) is het onvermijdelijk dat er een derde kwantitatieve verruiming zal komen. Deze QE3 zal voornamelijk gericht zijn op de huizenmarkt en het creëren van banen.

Economie in jaargetijden
Larry Jeddeloh marktstrateegTijdens een seminar van Econopolis gaf de marktstrateeg Jeddeloh een presentatie over de financiële geschiedenis. Deze is volgens hem als het ware op te delen in de vier jaargetijden, waarbij de winter zich voordoet als een tijd van depressie. Tijdens de lente is er een opleving die zich voortzet in de zomer, waarbij er grote welvaart heerst. De herfst tenslotte leent zich uit op een periode van stabilisatie. Dit is volgens de Amerikaanse strateeg in de laatste 100 jaar het normale beeld geweest. Zo is de periode sinds 2000 tot op heden als een depressie te karakteriseren.

QE1 en QE2
Tijdens de eerste kwantitatieve verruiming reageerde vooral de Amerikaanse techonologiebeurs Nasdaq positief. Vanaf het moment van aankondiging van de start van QE1 begonnen de beleggers en masse aandelen te kopen. Op het moment van de aankondiging over een terugtrekking uit de markten daalde de Nasdaq fors.

Na een tijd van stabiliteit maar toch onzekere tijden kondigde de FED de tweede monetaire verruiming aan. Dit heeft echter geen opwaardering van aandelen opgeleverd. Omdat we nu het einde van QE2 naderen en nog steeds in een afwachtende stabiele herfstperiode zitten is een depressie onvermijdelijk, aldus Jeddeloh. De Amerikaan verwacht daarom ook dat er een derde verruiming gaat komen.

Stijgende huizenprijzen
De regering Obama heeft volgens Jeddeloh een strategie ontwikkeld die erg goed kan uitpakken. Zo stelt hij dat Amerika nu bezig is om alle off-balance activiteiten van Amerikaanse banken op te kopen. Het gaat hierbij voornamelijk om hypotheken en ander vastgoed. In combinatie met QE3 wil Amerika, door genoeg geld te blijven drukken en een lage rente aan te houden, een winterperiode in een stabiele herfstperiode te laten veranderen. Volgens Larry Jeddeloh zal eind volgend jaar 80 procent van alle huizen en gebouwen van de Amerikaanse overheid zijn. Als vervolgens QE3 goed uitpakt zullen de huizenprijzen weer gaan stijgen en kan de VS incasseren zo besloot Jeddeloh in Brussel.