Clinton ontkent ambities bij Wereldbank

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft geen interesse voor de hoogste baan bij de Wereldbank. Dat heeft zij vrijdag gezegd tijdens een bezoek aan de Zambiaanse hoofdstad Lusaka.

''Ik heb met niemand gesprekken gehad over de Wereldbank'', zei Clinton. ''Ik heb aan niemand enige belangstelling getoond in die richting en ik aas ook niet op die baan. Ik ben absoluut toegewijd aan mijn werk als minister van Buitenlandse Zaken.''

Persbureau Reuters meldde donderdag op gezag van bronnen uit Clintons omgeving dat zij president van de Wereldbank zou willen worden als haar termijn als minister er volgend jaar opzit. Het Witte Huis sprak dat verhaal ook al tegen, evenals een naaste adviseur van de bewindsvrouw.

De topbaan bij de Wereldbank komt midden volgend jaar vrij. Dan vertrekt de huidige president, Roebert Zoellick. Traditioneel gaat de functie naar een Amerikaan, net zoals de leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al jaren in handen is van een Europeaan.

Express.be