Rooskleurigere toekomst voor familiebedrijven

Tijdens een persvoorlichting dinsdag van Van Lanschot Bankiers over een onderzoek over familiebedrijven is naar voren gekomen dat directeur groot aandeelhouders (DGA) van familiebedrijven over het algemeen de toekomst rooskleuriger inzien dan een half jaar geleden.

Van Lanschot Familiebedrijven BarometerBarometer familiebedrijven van Lanschot
De Van Lanschot Familiebedrijven Barometer, die voor de tweede maal is opgesteld, geeft aan dat deze bedrijven positiever zijn over de toekomst, alhoewel nog veel bedrijven in een zorgwekkende situatie verkeren, zo stelt Lucien Claessens, managing director centrale DGA desk van Van Lanschot Bankiers.

Economische vooruitzichten goed
Volgens de 293 ondervraagde DGA’s zijn de omzet en de orderportefeuille sterk verbeterd ten opzichte van een half jaar geleden maar blijven de investeringen achter. De helft van de ondernemers vindt dat de economische vooruitzichten voor het eigen bedrijf verbeterd zijn ten opzichte van de meting van december 2010. 13 procent vindt de vooruitzichten minder positief en waarbij de vooruitzichten zelfs zijn verslechterd. Dit zijn bedrijven werkzaam in de publieke sector. Zowel de bouwsector als de internationaal opererende bedrijven zien de toekomst positief in.

Beschikbaarheid van kredieten
"Het politieke klimaat is niet verbeterd", aldus Claessens. Dit komt mede door een verslechterd belastingklimaat dat nadeliger is voor kleine ondernemingen. Ook wijst de barometer uit dat de oplopende grondstofprijzen moeilijk doorberekend kunnen worden aan klanten. Voor de beschikbaarheid van kredieten is een verbetering te zien hoewel er nog wel zorgwekkende signalen zijn te constateren. De barometerindex voor de verwachte ontwikkelingen omtrent beschikbaarheid van kredieten is gestegen naar 97 van een score van 91 in december 2010. Volgens 28 procent van de ondernemers is deze zelfs verslechterd.