Oproep Barroso aan Grieks parlement

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft het Griekse parlement opgeroepen steun uit te spreken voor de bezuinigingsplannen van premier George Papandreou.

De EU zal dan zorgen voor financiële steun. ''Als Athene handelt, zal Europa leveren'', zei Barroso dinsdag tijdens een persconferentie.

In het Griekse parlement vindt dinsdag een cruciale vertrouwensstemming plaats over de regering van Papandreou. Daarvan hangt wat de EU betreft af of de Grieken de volgende 12 miljard krijgen van een vorig jaar toegezegde lening van in totaal 110 miljard euro.

Ook een eventuele extra lening van EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt er alleen als de Grieken financieel orde op zaken stellen.

Extra subsidies
Barroso suggereerde dat Griekenland ook extra subsidies kan krijgen uit EU-fondsen om zijn economie te hervormen en de werkloosheid te bestrijden.

Hij wil daarover praten met de EU-regeringsleiders, tijdens een top die donderdag en vrijdag in Brussel plaatsvindt. Hij verwacht dat ongeveer 1 miljard euro voor Griekenland vrijgemaakt kan worden.

De commissievoorzitter onderstreepte dat er voor de Grieken geen alternatief is dan de tering naar de nering zetten, hoe moeilijk dat ook is voor de bevolking van het land. ''Zelfs als de Griekse schuld door een wonder zou verdwijnen, is het probleem niet opgelost. De inkomsten van de regering zijn gewoon niet voldoende om de uitgaven te dekken.''

AMP