Hedge funds staan in de rij om olie te dumpen

Hedgefondsmanagers zijn ervan overtuigd dat olie over zijn toppunt heen is. In maart hebben veel managers hun posities in olie verminderd van 30 miljard dollar naar 15 miljard dollar.

De prijs van olie op 6 maart stond op ongeveer 107 dollar per barrel. Volgens de data van Societe Generale Global Asset Allocation hebben hedgefondsmanagers hun posities met 40 procent doen afnemen. De olieprijs is sindsdien ook gedaald naar 93.81 dollar.

Schuldencrisis
Olietanker olie dumpenDe olieprijzen zijn zeer volatiel gebleken gedurende 2011. Aan het eind van april met als record noteerde crude olie 114 dollar per barrel. Vervolgens zijn de futures voor olie in mei met 16 procent gedaald als gevolg van aanhoudende onrust over de schuldencrisis in de eurozone.

BlackRock
Hedgefondsen hebben nog steeds een grote exposure in olie maar het is dalende. De Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) heeft in een discussie begin juni over de export van olie geen overeenstemming kunnen maken. De afbouw van olie door hedgefondsen is mede hierdoor deze maand verder afgenomen.

Hedgefondsen zijn niet de enige investeerders in olie die hun exposure hebben af laten nemen. Ook BlackRock heeft in een gisteren gepubliceerd verslag aangegeven 284,8 miljoen dollar in de olie en gas sector te hebben afgebouwd. Dit is een afwaardering van 19 procent aldus BlackRock .