Republikeinen zetten schulddebat op scherp

Onderhandelingen over het terugbrengen van de Amerikaanse staatsschuld zijn mislukt.
De Republikeinen trokken zich donderdag terug uit een commissie die zich onder leiding van vicepresident Joe Biden, net als zijn baas president Barack Obama een Democraat, boog over dit onderwerp. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

De prominente Republikeinse parlementariër Eric Cantor stapte uit de commissie omdat de Democraten vasthouden aan hogere belastingen voor grote bedrijven en rijke Amerikanen, ter waarde van 400 miljard dollar (ruim 280 miljard euro) in de komende tien jaar.

Belastingmaatregelen
Jon Kyl, de andere Republikeinse afgevaardigde in de commissie, liet later weten dat hij ook verstek laat gaan bij de volgende vergadering. De Republikeinen zijn fel gekant tegen de belastingmaatregelen die de regerende Democraten al langer willen doorvoeren.

The Washington Post meldde dat de oppositiepartij eist dat president Obama zich nu persoonlijk gaat bemoeien met de begrotingsonderhandelingen.

De partijen moeten een akkoord bereiken voor 2 augustus. Op die dag bereikt de staatsschuld van de VS de wettelijke limiet van 14,3 biljoen dollar.

Problemen
Als de limiet niet wordt verhoogd, dreigen grote financiële problemen voor overheidsinstellingen en voor Amerikanen die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van de overheid. Zo'n situatie dreigde in april ook al. Destijds bereikten de rivaliserende politieke kampen pas in een zeer laat stadium een begrotingsakkoord.

Mitch McConnell en John Boehner, respectievelijk de leider van de Republikeinse minderheidsfractie in de Senaat en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, lieten al weten dat een gesprek met Obama alleen zin heeft als die de belastingplannen intrekt.

Campagneboodschap
De Democraten reageerden direct door een campagneboodschap te publiceren. De Republikeinen staakten het overleg omdat ''zij niet bereid zijn te bewegen en een eind te maken aan belastingvoordelen voor miljonairs en miljardairs'', aldus de Democraten.

In de afgelopen zeven weken waren de partijen elkaar volgens The Washington Post en The New York Times genaderd op een aantal terreinen. Zo zouden ze het al eens zijn geworden over bezuinigingen ter waarde van 1 biljoen dollar in het komende decennium.

ANP