'China zal de euro redden'

Het is in het eigen belang dat de cash-rijke Chinezen de eurocrisis helpen oplossen, maar China wil in ruil daarvoor wel een deel van de westerse koopkracht in retour. Op bezoek in Hongarije herhaalde Wen gisteren zijn steun aan de euro. ‘China zal Hongaars staatspapier kopen en ook de euro steunen terwijl Europa tracht de schuldencrisis te overwinnen’, zei de Chinese premier Wen Jiabao bij zijn aankomst in Boedapest.

Europa kleurde nooit eerder meer Chinees dan vandaag. Het bezoek dat Wen vorige week aan de voormalige British Leyland (Austin Rover)-fabriek in Birmingham bracht, nu in handen van Shanghai Automobile Industry Corporation, was waarschijnlijk het beste bewijs dat het de Chinezen menens is met Europa.

Maar terwijl de Chinese media elke steun aan Europa verkopen als 'een gunst aan een verarmd continent', blijft Europa wel China’s grootste exportmarkt. Vorige week raakte bekend dat de groei in Chinese fabroieken zowat tot stilstand is gekomen. China heeft Europa dus hard nodig om zijn goederen te kunnen blijven verkopen. Anders komt zijn productie die tradtitioneel als de steunpilaar van zijn economie wordt beschouwd snel in grote problemen.

Express.be