Beurs Vermogen Verhogen groot succes

Zaterdag 25 juni is het congres Vermogen Verhogen gehouden wat een groot succes is gebleken. Verschillende professoren zoals Arie Buijs en Arnoud Boot gaven acte de presence op dit evenement. Vermogen Verhogen heeft tot doel meer licht in de duisternis van het vermogensbeheer en vermogensopbouw te brengen. Het event richt zich verder op expertise van beleggen voor zowel de korte als de langere termijn.

vermogen verhogen rotterdam WTC Jort Kelder

Focus op basisaspecten
Met een knallende opening van Jort Kelder over de functie van geld volgde in vier afzonderlijke zalen korte seminars en pitches met diverse sprekers uit het vermogensbeheer, de journalistiek en de academische wereld. Voor de bezoekers werden de keuzes voorgelegd of ze zelf willen beleggen of het juist willen uitbesteden en of dit voor de korte of de langere termijn was. De rode draad bij de meeste lezingen was vooral het rendement-risico aspect. Natuurlijk beloven veel vermogensbeheerders hoge rendementen maar dit is maar schijn. "Niemand ter wereld kan hoge rendementen garanderen. Mijdt daarom dit soort aanbieders ten alle tijde." was het devies van Matthijs Aler, directeur Particulieren bij Alex.nl.

Kosten worden onderschat
Professor Buijs haalde vooral het kostenaspect naar voren. "De op het oog lage kosten voor beheer, uitvoering etcetera cumuleren op de langere termijn tot een enorm kostenpost."aldus professor Buijs. Ook verwees de professor naar de enorme valkuilen van behavioral finance:"Mensen willen proberen om net iets meer rendement dan de vermogenrendementsheffing te betalen maar gebruiken ondertussen een creditcard met een vele malen hogere rente."

Peter Verhaar, oud-oprichter van Alex.nl voegde daar tijdens het radio-interview met BNR aan toe dat iedere euro die aan kosten opgaat niet meer herbelegd kan worden. Juist het niet her kunnen beleggen zorgt voor een veel lager rendement zo concludeerde Verhaar. Erica Verdegaal (economie columniste NRC) stipte juist het door de tijd verspreid investeren aan. Zo worden de risico's automatisch verlaagd omdat het beleggingsrendement dan niet van één aankoop tijdstip afhankelijk is.

Toetsing vermogensbeheer is al gauw appels met peren
Arnoud Boot stelde dat een juiste toetsing van de kwaliteit van een vermogensbeheerder eigenlijk niet mogelijk is. "Het komt in weze neer op het evalueren van beleggingsprestaties op de korte termijn terwijl de beleggingsdoelstelling van vermogensbeheer een lange termijn is" aldus Boot. Dit is dus al gauw appels met peren vergelijken aldus de professor. Boot gaf verder aan de goudprijs enorm overgewaardeerd is. De professor verwacht dat goud zeker nog wel 80% omlaag kan.

Vermogen Verhogen is een initiatief van Elsevier, BNR Radio, Beleggers Belangen, Beurs .nl en het Financieel Dagblad.

Erica Verdegaal Arie Buijs Nyenrode Peter Verhaar Alex.nl Rens de Jong BNR

Luister hier voor het interview van BNR door Rens de Jong met Erica Verdegaal, Arie Buijs en Peter Verhaar tijdens Vermogen Vermogen.