Het IMF voorziet een grote risico in de financiële sector

De grootste bedreiging voor de globale economische stabiliteit is dat overheden van veel landen niet genoeg politieke daadkracht hebben om de belangrijkste beslissingen te nemen over de gevolgen van de crisis, aldus financieel adviseur van het IMF, José Vinals.

Ontwikkelde en opkomende landen
Het gaat hierbij om de schuld in ontwikkelde landen van overheden, consumenten en bedrijven waar meer actie van de overheden nodig is. Voor opkomende economieën is de bedreiging dat er niet genoeg politieke daadkracht is om belangrijke maatregelen te nemen omtrent het zich verzetten tegen de gevolgen van de financiële onevenwichtigheden.Meer buffers voor overheden en banken
Om verdere instabiliteit in Europa tegen te gaan moet voor eens en altijd de knoop worden doorgehakt voor de binnenlandse en financiële risico’s, aldus José Vinals. Dit kan worden verholpen door meer buffers aan te houden en een betere structuur te creëren in de financiële sector. Ook stelt de financieel adviseur dat vooral de bankensector op de schop moet gaat. Volgens Vinals is het tegenwoordig te makkelijk voor bedrijven om grote geldbedragen te lenen tegen een zeer lage rente, zowel bij binnenlandse banken als internationale grootbanken. Dit kan volgens hem grote gevolgen met zich meebrengen voor de instabiliteit van de economie zo vreest Vinals.