Gevolgen voor niet instemming bezuinigingsplan Griekenland

Als Griekenland vanmiddag niet in stemt met het bezuinigingsplan dan zal er volgens Mathijs Bouman van RTLZ een schuldsanering van het land ontstaan. Er zullen financiële problemen ontstaan die niet te overzien zijn, zo stelt de macro-analist.

Grote gevolgen voor rest Europa
go markets beurs beleggenOp 15 juli moet het land een afbetaling doen van haar schuld van 2,5 miljard euro. Als er niet wordt ingestemd zal deze schuld oplopen en is Griekenland niet in staat om rente en aflossing te betalen. Ook zal het IMF en Europa geen geld meer uitlenen aan de Grieken. Tevens geeft Bouman aan dat Europese banken met Griekse staatsobligaties in de problemen komen. Als laatste consequentie voor het niet instemmen van het bezuinigingsplan zullen beleggers naar veiligheid vluchten en dit heeft een direct gevolg voor Portugal, Spanje en Ierland waar soort gelijke problemen als in Griekenland zullen ontstaan.


Plan BAls er al een alternatief is voor het niet instemmen dan gaat de Europese Unie en het IMF deze alternatief niet met Griekenland bespreken. Hoogstens doen ze voor dat het alternatief een nog veel grotere impact zal hebben om de Griekse overheid af te schikken.