Ex-voorzitter Deutsche Industsrie pleit voor harde Noord-Euro

Duitsland moet een nieuwe muntunie vormen met landen die er een vergelijkbare bedrijfscultuur op nahouden: het is tijd voor ‘de harde Noord-euro’. Dat zegt Hans-Olaf Henkel , ex-voorzitter van het Bundesverbandes der Deutschen Industrie (BDI) in een opiniebijdrage in de krant Die Welt.

Haircut
Plan A (koste wat kost de EU in leven houden) en plan B ( een gedeeltelijke kwijtschelding van schulden, met of zonder "haircut” , zou de schuldenlast van Griekenland verminderen, maar niet het probleem, namelijk het gebrek aan concurrentievermogen) hebben geen zin, daarom wordt het tijd voor plan C: een nieuwe muntunie van landen die er een vergelijkbare bedrijfscultuur als Duitsland op nahouden en zich verenigen rond een ‘harde Noord- Euro ’.

Niet concreet
Hoe dat op het terrein moet worden verwezenlijkt, zegt Henkel niet, maar in grote lijnen kan daarvoor eenzelfde mechanisme worden gehanteerd als dat dat bij de introductie van de euro werd gebruikt. ‘Als het mogelijk was om zeventien afzonderlijke valuta's in één samen te smelten, moet het ook mogelijk zijn om twee monetaire unie’s te stichten.'.

Volgens Henkel heeft plan C grote voordelen: geen door Duitsland gefinancierde Unie van geldtransfers, geen run op de banken en een beperkt risico op chaos. Bovendien zou een gedevalueerde (Zuid-)euro nieuwe mogelijkheden creëren voor het herstel van de economieën van Frankrijk en Griekenland.

Plan C heeft uiteraard ook nadelen: een opgewaardeerde "Noord-euro’ heeft een negatieve invloed op de Duitse export. De harde Noord-euro invoeren zou onvermijdelijk ook gepaard moeten gaan met een gul afscheidscadeau in de vorm van een kwijtschelding of reductie van openstaande schulden aan de betrokken landen (maar maakt dat wel uit, want het gaat om geld dat we toch nooit zullen terugzien).

Tot slot geeft Henkel zijn eigen plan C gezien de huidige pro-Europese rethoriek weinig kans.