Kredietbeoordelaars zetten Athene met de rug tegen de muur

De Europese Centrale Bank (ECB) zal Grieks schuldpapier blijven accepteren als onderpand voor leningen tenzij de drie grote kredietbeoordelaars (Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch) het land failliet verklaren. Dat schrijft de Financial Times op basis van uitlatingen van een woordvoerder van de ECB.

Maar indien Frankrijk, gesteund door Duitsland, een plan doorzet om Griekse obligaties die de volgende drie jaar op vervaldatum komen slechts voor 30% te innen en 70% te herinvesteren in nieuwe obligaties, rest de kredietbeoordelaars geen andere optie dan het ‘selecive default’ of de ‘selectieve wanbetaling’ van Griekenland uit te roepen, zei kredietbeoordelaar Standard & Poor’s maandag.





ECB Frankfurt

ECB Frankfurt

Probleem is dat de steun van het ECB voor Griekenland cruciaal is omdat de meeste Griekse banken voor hun finnaciering volledig afhankelijk zijn geworden van het ECB.

Analisten zien in de verklaringen van S&P 's een nieuwe hindernis voor de tweede Griekse bail-out in één jaar, omdat het Frans voorstel aan de voorwaarde is verbonden dat de schuldverlenging geen nieuwe verlaging van de kredietbeoordeling met zich meebrengen. Banken worden met zachte dwang aangemoedigd om deel te nemen aan een 'vrijwillige' verlenging van hun Griekse kredieten. Naast Standard & Poor’s heeft ook Fitch zich al in die zin van een ‘selective default’ uitgesproken. Indien Moody’s dat niet doet, zou de ECB het Griekse banksysteem wel in leven kunnen blijven houden.

De Financial Times spreekt van een ‘onontwarbare knoop’. afwachten is nu hoe de topfunctionarissen in de eurozone zullen reageren. Niet lang geleden hadden die nog vaag de suggestie geopperd om een eigen ratingbureau op te zetten.



Express.be