EU wil einde exportquota aardmetalen

Europees commissaris van internationale handel Karel de Gucht wil dat China zijn exportquota voor zeldzame aardmetalen afschaft. De Belgische eurocommissaris zei dat dinsdag in reactie op een uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die Chinese exportbeperkingen op een aantal grondstoffen als illegaal bestempelde.

''In het licht van deze uitspraak dient China de vrije en eerlijke toegang tot voorraden zeldzame aardmetalen te garanderen'', aldus De Gucht.

Exportquota
China rechtvaardigt de exportquota door te wijzen op de milieuvervuiling die de grootschalige winning van de metalen veroorzaakt. De EU en de VS denken echter dat China de exportquota heeft ingesteld om de eigen industrie aan goedkope grondstoffen te helpen.

Aangezien de WTO in de uitspraak van dinsdag korte metten maakte met het milieuargument van China, lijkt de EU in deze zaak sterk te staan. Persbureau DPA zag deze zienswijze bevestigd door waarnemers in Genêve waar de WTO zetelt.

Prijzen
Bovendien liggen de prijzen voor zeldzame aardmetalen op de wereldmarkt tot een factor vijf hoger dan in China waardoor de Chinese industrie er inderdaad veel minder voor hoeft te betalen.

De 17 soorten zeldzame aardmetalen worden gebruikt in onder meer automotoren, zonnecellen, magneten en windturbines.

ANP