ECB verhoogt rente naar 1,5 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente in de eurozone met een kwart procentpunt verhoogd naar 1,5 procent. De ECB hoopt daarmee de inflatie in de eurolanden te temperen.

De tweede renteverhoging van de ECB dit jaar kwam niet als een verrassing. ECB-president Jean-Claude Trichet liet na de eerste verhoging in april duidelijk doorschemeren dat de rente later in het jaar verder omhoog zou gaan vanwege de oplopende inflatie.

De inflatie in de eurozone bedroeg in juni gemiddeld 2,7 procent. De ECB streeft ernaar de geldontwaarding te beperken tot maximaal 2 procent.

Toelichting
Trichet geeft donderdagmiddag een toelichting op het rentebesluit. Daarbij wordt vooral uitgekeken naar zijn uitspraken over de vormgeving van nieuwe financiële steun aan Griekenland.

Onder meer Duitsland en Nederland eisen dat banken en andere investeerders ook een bijdrage leveren aan die steun. De ECB vreest echter dat de Europese financiële sector daardoor in grote problemen kan komen.

Wanbetaling
Kredietbeoordelaars hebben al gewaarschuwd dat elke verandering aan de voorwaarden van de Griekse schuldenlast wordt gezien als wanbetaling door de Grieken. Daardoor zou de kredietwaardigheid van Griekenland zover dalen dat de ECB volgens zijn eigen regels Grieks staatspapier niet langer mag accepteren als onderpand bij leningen aan Griekse banken. Die dreigen daardoor afgesneden te raken van de financiële markten en om te vallen.

ANP