Italiaanse economie laatste 10 jaar gekrompen, rente loopt op

De Italiaanse staatsschuld van 1800 miljard euro is de op twee na grootste in absolute termen. Hiermee komt het land op de derde plek in absolute bedragen onder Japan en de VS. De schuld is nu 120 procent van de bevolking. De afgelopen 10 jaar is de Italiaanse economie gekrompen. In de komende 5 jaar moet er meer geleend worden door Italië maar dit gaat moeilijk als de rentepercentage van 5,4 procent op een zo hoog niveau blijft.

Effect op de beurs
Vooral banken doen het slecht op de beurs vandaag. ING Groep heeft laten weten dat ze 7,5 miljard euro hebben opstaan aan leningen aan het land. Het aandeel ING verliest op de beurs bijna vier procent. Ook ABN Amro heeft een exposure van 1,3 miljard. Ook SNS Reaal (4 procent), Ageas (5,5 procent), Dexia (3,4 procent) en AXA (bijna 5 procent) verliezen op de beurs.


Begrotingstekort
Het begrotingstekort van Italië valt nog mee, volgens beursanalist Peter van Zadelhoff. Deze bedraagt ongeveer 3 á 4 procent en in vergelijking met andere Zuid-Europese landen is deze nog overzichtelijk.