Moody’s overweegt verlaging kredietstatus VS, dollar keldert

Ratingbureau Moody’s heeft de Verenigde Staten genomineerd voor verlaging van de kredietstatus. Dit is woensdag bekendgemaakt. Als het Amerikaanse Congres geen overstemming bereikt over het verhogen van het schuldplafond zal ze haar topstatus (AAA) verliezen. Moody’s is de eerste kredietbeoordelaar van de grote drie die de stap over verlaging overweegt. De dollar is na deze aankondiging direct gekelderd. De EUR/USD koers noteert rond 9.45 uur een stand van 1,42 euro.

Hogere rente voor Amerika
Moody’s schrijft in een verklaring dat er een toenemende kans is dat het wettelijke schuldplafond niet tijdig wordt verhoogd, waardoor de VS niet langer aan hun schuldverplichtingen kunnen voldoen. Door een verlaging van de kredietstatus is het mogelijk dat de rente voor leningen zal stijgen. Dit heeft wederom gevolgen voor de economische crisis die hierdoor verder zal toenemen.

Dwarsliggers
Bernanke maakt zich zorgen
De grote dwarsliggers zijn de Republikeinen. Er was nooit eerder discussie over een verhoging van het schuldplafond maar daar is door plannen van Obama om een langetermijnplan van bezuinigingen door te voeren wel sprake van. Zo wil Obama, gesteund door Democraten, vier biljoen dollar bezuinigen door een belastingverhoging door te voeren en door minder overheidsuitgaven te doen. De belastingverhoging schiet echter in het verkeerde keelgat bij de Republikeinen.
De Verenigde Staten heeft tot twee augustus om een akkoord te bereiken over het al dan niet verhogen van het plafond. Deze plafond is bijna bereikt maar in maanden van onderhandeling komt de deadline steeds dichterbij.