'Gedrag De Jager bij EU-beraad dubieus'

Minister Jan-Kees de Jager en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gedragen zich dubieus en hypocriet halsstarrig bij het EU-overleg over Griekenland. Dat vindt politicoloog Rinus van Schendelen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

''Ze willen zowel een Europese oplossing als tegelijk vasthouden aan hun nationale veto. Het effect is stuurloosheid'', zei hij tegen het ANP. Van Schendelen vindt dat de crisis vooral komt doordat de EU-instellingen, zoals de Europese Commissie, de Europese Raad en de ECB, voor de oplossing van de schuldencrises te weinig bevoegdheden hebben.

De oplossing is volgens hem dat landen hun vetorechten opgeven. Bijvoorbeeld minister Jan-Kees De Jager (Financiën) kan dan niet meer dwarsliggen. ''We moeten het steunbeleid verder europeaniseren'', zegt hij.

Vertraging
''Met vertraging zal dat er wel komen, want de huidige situatie is financieel, monetair en economisch veel bedreigender voor alle EU-landen dan het stoppen met blokkeren of traineren.''

De 27 EU-landen steggelen al maanden over de hulp aan het noodlijdende Griekenland. Nederland, Duitsland en Finland eisen dat ook banken meebetalen aan de hulp, wat andere landen afwijzen.

EU-president Herman Van Rompuy had een EU-top met regeringsleiders gepland om dat probleem uit te praten. Maar Duitsland en Nederland zagen dit aanvankelijk niet zitten, omdat er nog geen oplossing is. Uiteindelijk is toch besloten dat regeringsleiders donderdag in Brussel bijeenkomen.

Bevoegdheden
Van Schendelen vindt het eigenlijk nog erg knap hoe ver de EU is gekomen, zonder de nodige bevoegdheden. ''In het geval van de Griekse schuldencrisis heeft de EU nagenoeg geen enkele bevoegdheid. Het Verdrag van Lissabon schiet tekort.

Dit voorjaar zijn ad hoc twee gelegenheidsverdragen gesloten voor een noodfonds voor incidentele noodhulp en een kredietfonds voor structurele steun. Deze blijken nu onvoldoende te werken.''

Ministers zoals De Jager moeten nu uiterlijk voor de EU-top donderdag een oplossing bedenken. ''Zij doen dat nog steeds buiten EU-verdragen om en moeten hier netjes tussendoor laveren, wat een hele kunst is en een compliment verdient. Maar het is nog niet toereikend.''

ANP