Beleggers hopen op Amerikaanse budget-deal

Beleggers in Amsterdam houden komende week de nieuwe reeks halfjaarresultaten van grote bedrijven als Philips , AkzoNobel en TomTom in de gaten.

Een week na de start, begint het cijferseizoen komende week echt op stoom te komen. De schuldencrisis in Europa en de budgetperikelen in de Verenigde Staten blijven echter boven de markt hangen.

Hoewel de bedrijfsresultaten tot nu toe overwegend meevallen, was de afgelopen week de slechtste week voor de Amerikaanse S&P 500-index in vijf weken tijd.

Een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's woensdag en later van Standard & Poor's dat hij de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten mogelijk gaat herzien, deed wereldwijd de markten opschrikken.

Nieuwe afspraken
De Verenigde Staten moeten voor 2 augustus nieuwe afspraken hebben gemaakt over het wettelijk vastgelegde plafond van hun staatsschuld. Worden er geen afspraken gemaakt, dan is de grootste economie ter wereld niet meer in staat om alle rekeningen te voldoen.

Investeerders zullen ook komende week vluchten in veiliger beleggingen zoals cash, bij gebrek aan voortgang in de onderhandelingen tussen de Democraten, die de Amerikaanse Senaat domineren, en de Republikeinen, die de macht hebben in het Huis van Afgevaardigden.

Bedreiging
De Europese schuldencrisis blijft ook boven de markt hangen. Europese politici hebben tot nu toe de bedreiging van een faillissement van Griekenland niet weten af te wenden en de afgelopen week kreeg ook een van de grootste Europese economieën Italië last van besmetting.

De rente op Italiaanse staatsobligaties liep hierdoor flink op. Vanaf komende donderdag komen de Europese leiders bijeen om de crisis opnieuw te bespreken.

Financiële concerns
Van alle bedrijven in de Amerikaanse S&P 500 heeft al 39 procent zijn cijfers gepubliceerd. Hiervan overtrof 74 procent de verwachtingen van analisten.

Komende week openen grote financiële concerns als Goldman Sachs , Morgan Stanley , Bank of America en American Express hun boeken. Op de Wall Street -kalender staan bovendien cijfers van technologieconcerns als Apple , Microsoft en Intel .

Elektronicaconcern Philips zal maandag niet alleen naar buiten komen met de tweedekwartaalcijfers, maar kondigt naar verwachting ook een grote saneringsronde aan. Bovendien zal het bedrijf meer helderheid geven over de vooruitzichten tot en met 2013. In juni deed Philips de markt opschrikken met een winstwaarschuwing.

ANP