India verwacht minder economische groei

India heeft de groeiverwachting voor het huidige financiële jaar naar beneden bijgesteld van 9 naar 8,6 procent. Dat maakte het ministerie van Financiën woensdag bekend.

De Centrale Bank in India verhoogde in de afgelopen maanden meerdere keren de rente om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere rente zet de consumentenuitgaven en de investeringen onder druk. Ze hebben ook invloed op de groei van de industriële productie. In mei van dit jaar groeide die 5,6 procent en dat is het minst in 9 maanden tijd.

De beslissing van de regering om de groeiverwachting te verlagen, hangt hiermee samen. Toch denken analisten dat de Indiase centrale bank de rente deze maand nogmaals verhoogt.

Volgens het ministerie heeft het verlagen van de inflatie een dempend effect op de groei, maar op lange termijn moet het beter zijn voor de economische groei van het land. De nieuwe groeivoorspelling is nog steeds boven de 8,5 procent van vorig jaar en is hoger dan waarvan economen uitgingen; zij rekenen op een groei van 7,5 procent.

ANP