Berlijn en Parijs eens over Griekenland

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn het eens geworden over een gezamenlijk standpunt over nieuwe hulp aan het onder schulden gebukt gaande Griekenland.

Dit heeft een Duitse regeringswoordvoerder in de nacht van woensdag op donderdag meegedeeld.

Hij zei niet wat de twee samen gaan voorstellen. Sarkozy heeft urenlang met Merkel overlegd aan de vooravond van de bijzondere Europese top over de schuldencrisis donderdag in Brussel.

In de loop van woensdagavond nam ook de topman van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, aan het overleg deel. Hij was de laatste twee van het zes uren durende spoedoverleg aanwezig. De drie gingen om middernacht uiteen.

Van Rompuy
De Franse en Duitse leiders hebben hun positie ook besproken met Europees president Herman van Rompuy.

Het ziet er volgens waarnemers nu naar uit dat Europese leiders van de zeventien landen die de munteenheid euro hebben, op de donderdag beginnende top de knoop doorhakken over een nieuw reddingspakket voor Griekenland.

Twistappels
Een van de belangrijkste twistappels is de vraag of en hoe particuliere schuldeisers, zoals bijvoorbeeld banken, kunnen bijdragen aan het verlichten van de lasten van Griekenland.

Merkel heeft gezegd dat ze moeten bijdragen en Sarkozy heeft vrijwillige steun bepleit. Trichet vreest nare consequenties voor de hele eurozone wanneer particuliere instellingen worden gedwongen mee te betalen.

De Nederlandse regering wil net als Merkel dat de private sector in de buidel tast voor een nieuw hulppakket voor Athene. Donderdagmorgen is er in de Tweede Kamer een debat over de schuldencrisis. De eurotop begint rond 13.00 uur.

ANP