Republikeinen staken schuldoverleg Witte Huis

De Republikeinse oppositie staakt de onderhandelingen met president Barack Obama over verhoging van het Amerikaanse schuldplafond.

Dat heeft oppositieleider John Boehner vrijdag gezegd.

Volgens Boehner, de voorzitter van de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden, is Obama niet bereid te doen wat nodig is om de Amerikaanse overheidsfinanciën op orde te krijgen. Hij wil nu proberen met de Senaat tot een akkoord te komen.

De Amerikaanse overheid zit al maanden tegen de limiet aan van wat zij wettelijk gezien mag lenen. Om te voorkomen dat het land binnenkort niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, zal het schuldplafond omhoog moeten. De Republikeinen willen daar allleen aan als het mes wordt gezet in de uitgaven.

Obama heeft zich bereid verklaard tot forse bezuinigingen maar wil dat tegelijk belastingvoordelen voor de allerrijksten worden geschrapt. De Republikeinen zijn daar fel op tegen. Na weken van koortsachtig onderhandelen leek eerder deze week een compromis binnen handbereik, maar nu lijkt het overleg toch weer muurvast te zitten.

ANP