'VS blijven in staat te betalen'

De VS blijven in staat hun financiële verplichtingen na te komen. Zowel president Barack Obama als de Republikeinse oppositieleider John Boehner verklaarden dat nadat de onderhandelingen over verhoging van het schuldenplafond waren vastgelopen.

"Laat me heel duidelijk zijn. Niemand wil dat de Amerikaans regering in gebreke blijft en zijn kredietwaardigheid verliest. En ik ben ervan overtuigd dat dit niet gebeurt'', aldus Boehner, voorzitter van de Republikeinse meerderheidsfractie in het Huis van Afgevaardigden.

Hij legde de schuld van het vastlopen van het overleg bij Obama. Die wil 400 miljard dollar aan extra inkomsten voor de staat, aldus Boehner. Dat betekent belastingverhoging en dat willen de Republikeinen niet.

Obama gaat er nog steeds van uit dat het lukt om voor 2 augustus het schuldenplafond te verhogen. Gaat het plafond voor die datum niet omhoog, dan kan de Amerikaanse overheid volgens het ministerie van Financiën niet meer aan al haar verplichtingen voldoen.

Frustratie
De opstelling van de Republikeinen is een bron van frustratie voor Obama. ''De tijd raakt op. Het is moeilijk te begrijpen dat Boehner nu wegloopt'', aldus Obama. Hij wil nog zaterdag overleg met de leiders in het Amerikaanse Congres.

Het schuldenplafond is wettelijk vastgesteld. De verhoging daarvan is normaal gesproken een formaliteit maar nu inzet van een verbeten strijd tussen Republikeinen en Democraten over de manier waarop het Amerikaanse tekort wordt teruggedrongen. De Amerikaanse president heeft keer op keer gewaarschuwd dat de economie ineenstort wanneer er geen overeenstemming komt.

Rijken
Om te voorkomen dat het land binnenkort niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, zal het schuldplafond omhoog moeten. De Republikeinen willen daar allleen aan als het mes wordt gezet in de uitgaven.

Obama heeft zich bereid verklaard tot forse bezuinigingen maar wil dat tegelijk belastingvoordelen voor de allerrijksten worden geschrapt. De Republikeinen zijn daar fel op tegen. Na weken van koortsachtig onderhandelen leek eerder deze week een compromis binnen handbereik, maar nu lijkt het overleg toch weer muurvast te zitten.

Volgens Boehner, de voorzitter van de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden, is Obama niet bereid te doen wat nodig is om de Amerikaanse overheidsfinanciën op orde te krijgen. Hij wil nu proberen met de Senaat tot een akkoord te komen.

ANP