'Wanbetaling VS is ondenkbaar'

Het is ondenkbaar dat de Verenigde Staten in een situatie komen waarbij het land niet meer in staat is zijn financiële verplichtingen te voldoen.

Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zondag in het televisieprogramma State of the Union van CNN.

Geithner herhaalde dat hij erop vertrouwt dat het Congres op tijd een deal weet te sluiten over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond.

Die beslissing is al wekenlang de inzet van een verhitte strijd tussen Democraten en Republikeinen over de manier waarop de Amerikaanse overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht.

Maximum
Het wettelijk vastgelegde maximum voor de Amerikaanse staatsschuld (14,3 biljoen dollar) moet volgens Geithner voor 2 augustus worden verhoogd. Anders beschikt de Amerikaanse overheid vanaf die datum niet over voldoende geld om aan al haar verplichtingen te voldoen.

Volgens Geithner is het van essentieel belang dat het Congres maatregelen neemt die ervoor zorgen dat het schuldplafond pas in 2013 weer wordt bereikt. Op die manier hoeft er voor de volgende presidentsverkiezingen, in november 2012, niet nog een keer over de verhoging te worden gestreden.

''Het belangrijkste is dat we de dreiging van wanbetaling voor de komende anderhalf jaar verwijderen'', stelde de minister. ''De leiders weten dat ze iets moeten aannemen dat acceptabel is voor zowel het Huis van Afgevaardigden, de Senaat als de president.''

Belastingen
De strijd tussen beide partijen draait om de manier waarop de Amerikaanse staatsschuld en het overheidstekort moeten worden aangepakt. De Republikeinen, die een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, willen alleen meewerken als fors het mes wordt gezet in de overheidsuitgaven, zonder dat er belastingen worden verhoogd.

De Democraten, die de overhand hebben in de Senaat, vinden dat belastingverhogingen ook een belangrijke rol moeten spelen.

Onaanvaardbaar
Een plan van de Republikeinse leider John Boehner om het schuldplafond nu alleen te verhogen met een bedrag dat voldoende is voor de rest van het jaar en later nog een keer te stemmen over een volgende uitbreiding, is volgens Geithner onaanvaardbaar.

''Het zou onverantwoord zijn de dreiging van wanbetaling nog langer boven de Amerikaanse economie te laten hangen'', benadrukte hij.

ANP