China en Iran willen sancties omzeilen via ruilhandel

China en Iran voeren onderhandelingen over de installatie van een ruilsysteem waarbij Iraanse olie zou worden omgewisseld tegen Chinese goederen en diensten. Dat schrijft de Financial Times. China staat vanwege de Amerikaanse financiële blokkade -die handel in dollars extreem moeilijk maakt- nog zo’n 30 miljard dollar bij Iran in het krijt. Die schuld heeft zich de voorbije 24 maanden opgestapeld.

De financiële sancties hebben dus wel degelijk een verlammend effect op de Iraanse economie, want het land worstelt met het onvermogen om cash geld te krijgen van zijn grootste klanten. Het land beschikt over steeds minder harde valuta en ook de Iraanse rial is de voorbije maand verder in waarde gedaald.

China en India kopen samen zowat een derde van de Iraanse olievoorraad op en zijn dus de economische levenslijn van de Islamitische Republiek, maar in tegenstelling tot India, dat bijna niets naar Iran exporteert, is China alom aanwezig in de Iraanse economie. India heeft nog 5 miljard dollar aan onbetaalde olie-invoer openstaan. Iran heeft er al mee gedreigd de olietoevoer stop te zetten.

Volgens het persbureau Reuters is de invoer van olie uit China enkel dit jaar al met 49% gestegen.

ANP