Crisisangst stuwt Nederlands staatspapier

De zorgen over de Europese schuldencrisis en het politieke gevecht rond het schuldplafond in de Verenigde Staten stuwden vrijdag de vraag naar veilige beleggingen. Op de obligatiemarkten zaten Nederlandse 10-jarige staatsleningen in de lift.

Het rendement op Nederlandse 10-jarige staatsobligaties daalde onder de 3 procent. Eerder deze week daalde het rendement ook al onder deze grens en bereikte het laagste niveau van het jaar. Prijs en rendement van obligaties bewegen tegengesteld. Als de prijs stijgt, daalt het rendement.

Duitse 10-jarige staatsleningen stegen ook in waarde. Het rendement daalde tot 2,57 procent. Staatspapier van zwakke eurolanden stond tegelijkertijd onder druk.

Het rendement op vergelijkbare Italiaanse leningen stond net onder de 6 procent. Spaanse 10-jarige leningen noteerden boven de 6 procent.

Een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's dat de kredietbeoordeling van Spanje mogelijk neerwaarts zal worden herzien, droeg hieraan bij. De waarschuwing kwam een week nadat Europese leiders afspraken hebben gemaakt over de aanpak van de Europese schuldencrisis.

ANP