'Grote lijnen akkoord VS liggen klaar'

De grote lijnen van een conceptplan om de Amerikaanse schuldencrisis op te lossen liggen klaar. Het Witte Huis en de Republikeinen hebben hierover een akkoord bereikt, zo meldt persbureau Bloomberg zondag op basis van anonieme bronnen.

Het voorlopige plan omvat een bezuiniging van 1 biljoen dollar (700 miljard euro) die nu al moet plaatsvinden. Verder wordt er een comité opgericht die voor het einde van dit jaar nog eens bezuinigingen ter waarde van 1,8 biljoen dollar (1,3 biljoen euro) moet voorstellen.

In ruil voor de bezuinigingen wordt het schuldenplafond van de VS verhoogd. De VS hebben nu 14,3 biljoen dollar aan schulden uitstaan.

Het Witte Huis ontkent dat er sprake is van een conceptakkoord.

Akkoord
Politici in Washington zijn heel dichtbij een akkoord over verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Dit zei de leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell zondag tegen televisiezender CNN.

McConnell zei dat wordt gewerkt aan een akkoord met een omvang van 3 biljoen dollar (2,1 biljoen euro). Er zitten volgens hem geen belastingverhogingen in het voorstel. Gevraagd of het akkoord zondag wordt gesloten, antwoordde de Republikein met ''spoedig''.

Kernpunt
De Democratische senator Chuck Chumer zei tegen CNN dat het mechanisme waarmee toekomstige bezuinigingen kunnen worden afgedwongen, het kernpunt is bij de onderhandelingen.

Uit berichtgeving van verschillende Amerikaanse media bleek eerder zondag al dat gesproken wordt over automatische bezuinigingen op onder meer defensieuitgaven en zorguitgaven als het Congres geen stappen zet om op een andere manier in de uitgaven te snoeien.

David Plouffe, een belangrijke adviseur van president Obama, zei tegen televisiezender NBC dat zondag een cruciale dag is. ''We moeten dit oplossen. We moeten het vertrouwen geven dat er een route is.''

Afzonderlijk
De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdagavond afzonderlijk overleg gevoerd met leiders van de Republikeinen en Democraten over een hoger schuldenplafond, minder dan 3 dagen voordat de Amerikaanse regering dinsdag in geldnood dreigt te raken.

Het overleg lijkt onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen een impuls te hebben gegeven, na een wekenlange impasse en vergeefse stemmingen.

Gedwarsboomd
De leiders hadden elkaar eerder op de avond nog bekritiseerd en gedwarsboomd tijdens een debat in het parlement, dat bij hoge uitzondering het hele weekeinde vergadert. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hadden het plan van de Democratische Senaatsleider Reid zelfs al afgewezen nog voordat de Senaat er over had gestemd.

Als er geen akkoord komt, kan de Amerikaanse regering dinsdag niet meer alle uitkeringen, lonen en rentes uitbetalen. Komende week moeten circa 80 miljoen uitkeringen worden betaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de VS zo in geldnood zou komen.

ANP