SP wil weer debat over steun Griekenland

De SP ziet opnieuw reden om deze week in de Tweede Kamer een debat te houden over het steunpakket voor Griekenland.

Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang maakt een nieuwe brief van minister Jan Kees de Jager (Financiën) niet duidelijk of er nu daadwerkelijk 35 miljard euro door de eurolanden is toegezegd aan garanties aan de Europese Centrale Bank (ECB).

Vorige week wilde de SP ook dat de Kamer zou terugkeren van reces voor een debat, toen om opheldering te krijgen over uitlatingen van premier Mark Rutte over de steun aan Griekenland.

De SP kreeg geen steun voor dit debat. De andere partijen wilden wachten op een al afgesproken debat later deze maand.

Garantie
De Jager heeft eerder de Kamer bijgepraat over de noodzaak van een tijdelijke garantie aan de ECB voor het geval Griekse staatsleningen niet meer als onderpand zouden kunnen gelden als dat land wil lenen van de centrale bank. In een brief zondagavond aan de Kamer meldt De Jager dat de precieze omvang van de garantie nog wordt besproken.

Collega-oppositiepartijen PvdA en D66 willen later deze maand een debat over het hele steunpakket voor Griekenland. Wel willen ze volgende week een technische uitleg van ambtenaren van het ministerie van Financiën.

Volgens PvdA-Kamerlid Ed Groot had De Jager zich duidelijker moeten uitspreken over de garanties. Hij vindt de communicatie ''heel knullig''.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees spreekt van ''slecht en amateuristisch''. In zijn ogen kan de minister niet volstaan met het kort aanstippen van de garanties. Koolmees wil weten wat ze voor Nederland betekenen en welk risico ons land loopt.

ANP