'De Amerikanen leven boven hun stand en zijn de parasieten van de globale economie'

'De Amerikanen leven boven hun stand en zijn de parasieten van de globale economie. Een groot deel van hun problemen wentelen ze af op de rest van de wereld.' Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd tegenover een publiek van pro-Kremlinjongeren, ter gelegenheid van een bezoek aan een zomerkamp op zo'n vijf uur rijden ten noorden van Moskou.

Hij voegde er aan toe dat de dollardominantie de financiële markten bedreigt. 'Godzijdank hebben ze genoeg gezond verstand gehad om hun verantwoordelijkheid te nemen', zei Poetin nog, verwijzend naar het in extremis onderhandelde akkoord over het schuldenplafond.

Volgens Poetin is Rusland in het bezit van grote hoeveelheden Amerikaans staatspapier en cash. ‘Als er ginder iets mis loopt, zal iedereen er de gevolgen van dragen. Landen als China en Rusland hebben grote hoeveelheden reserves in Amerikaans staatspapier... Daarom moeten er andere reservemunten komen.’

De relatie tussen Poetin en de VS bereikten een dieptepunt tijdens diens presidentschap tussen 2000 en 2008. Zijn opvolger president Dmitry Medvedev onderhoudt wel warme relaties met zijn collega Barack Obama.

Express.be