Commissie niet ongerust over Spanje en Italië

De Europese Commissie maakt zich nog geen zorgen over de toenemende financieringsproblemen van Spanje en Italië. Die landen zien de rente op hun staatsobligaties de laatste dagen fors oplopen.

Europese hulpprogramma's zoals die voor Griekenland zijn voor deze landen echter niet aan de orde, zei een Commissiewoordvoerster dinsdag.

''We volgen de ontwikkelingen natuurlijk op de voet, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat hun regeringen de noodzakelijke maatregelen zullen nemen.''

Goede weg
Volgens de woordvoerster is met name de Spaanse economie op de goede weg ''en is er geen reden om aan te nemen dat dit de komende dagen gaat veranderen''. Dat geldt ook voor Italië, waar de regering zich buigt over een nieuw bezuinigingsplan.

Volgens Brussel zullen de problemen in Spanje en Italië geen gevolgen hebben voor het onlangs afgesproken steunpakket voor Griekenland, waaraan beide landen bijdragen.

Er is een systeem dat landen compenseert als zij door hun eigen financiële problemen anders minder aan het Griekse pakket zouden kunnen meebetalen, aldus de woordvoerster. ''We hebben ook geen aanwijzingen dat EU-landen daarom niet willen meedoen.''

ANP