Bedrijfswereld heeft vertrouwen in Japans herstel

Buitenlandse bedrijven hebben er vertrouwen in dat Japan zich opnieuw zal herstellen van de natuurrampen die het land eerder dit jaar hebben getroffen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent PricewaterhouseCoopers bij chief executives van Amerikaanse en West-Europese bedrijven over de implicaties van de aardbeving, tsunami en de kernramp die Japan hebben getroffen en de reacties en communicaties van de Japanse overheid over de gebeurtenissen.

Uit het onderzoek blijkt dat 38 procent van de bedrijven van mening is dat het land snel uit de crisis zal komen en zijn plaats als economische en politieke macht opnieuw zal herwinnen. Bij bedrijven zonder Japanse activiteiten stijgt dat tot 45 procent. Daarentegen zegt 52 procent dat Japan zich weliswaar zal herstellen, maar gradueel een gedeelte van zijn internationale concurrentiekracht zal verliezen. Bij bedrijven zonder aanwezigheid op de Japanse markt daalt dat tot 39 procent.

De onderzoekers merken op dat 67 procent van de ondervraagde bedrijven zijn vertrouwen in zijn Japanse activiteiten niet heeft veranderd, terwijl 31 procent gewag gemaakt van een daling. Slechts 2 procent zegt een groter vertrouwen in de Japanse markt gekregen te hebben. Voor bedrijven die op dit ogenblik niet actief zijn op de Japanse markt, gaat het om respectievelijk 58 procent, 18 procent en 11 procent. Volgens 35 procent van de ondernemingen zou een betere communicatie van de Japanse overheid tot een positievere houding kunnen leiden.

Verder wordt op dat gebied gewag gemaakt van een aanpak van het fiscaal deficiet (34 procent), bewijzen van de Japanse duurzaamheidsclaims (24 procent) en een gerichte aanpak van de vergrijzing en inkrimping van de Japanse bevolking (21 procent).

Express.be