LGIM: Aandelen tijdens dalende koersen gevoeliger voor bedrijfsspecifiek nieuws

Beleggers die willen anticiperen op dalende koersen hebben meer aan bedrijfsspecifieke informatie dan aan macro-economische factoren. Aandelen reageren in een periode van economische krimp tot wel 70% sterker op nieuws over behaalde bedrijfsresultaten dan in een periode van groei, stelt Emiel van den Heiligenberg, hoofd asset allocatie bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Micro-analyses zijn daarmee effectiever bij het identificeren van omslagpunten in goed draaiende economieën en kunnen ook aangeven of beleggers te veel aan bepaalde sectoren worden blootgesteld. In een opgaande markt is de economie als geheel juist de grote drijvende kracht, en kunnen beleggers profiteren van koersstijgingen over een breed front.

Zodra het economische klimaat omslaat wordt duidelijk welke bedrijven er echt goede bedrijfsmodellen voeren en wie alleen maar profiteerden van de opwaartse economische trend. Dit zorgt ervoor dat periodes van economische krimp meer kansen bieden voor actieve vermogensbeheerders om zich te onderscheiden van indexvolgers – ook omdat de volatiliteit toeneemt wanneer de koersen dalen.

Dit betekent dat we maar in beperkte mate op onze fundamentele economische modellen kunnen vertrouwen voor het voorspellen van een omslag in de markt, aldus Van den Heiligenberg. ‘Hiervoor is informatie op bedrijfsniveau meer relevant. Het beter begrijpen van het transitiemechanisme dat leidt tot een crisis kan zorgen voor een cruciaal informatie voordeel dat ons zal ons zal helpen beter voorbereid te zijn op de volgende crisis.’

Om hierop in te spelen heeft LGIM onderzoeksgroepen opgezet die macro-economische onderzoek combineren met specifieke inzichten per aandeel en obligatie. Doorgaans zijn de koersdalingen in slechte beleggingsmaanden hoger dan de stijgingen in goede maanden, zo leert een analyse van de S&P -index over de afgelopen 90 jaar.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.