Arrestaties wegens ondergronds bankieren

De politie heeft woensdag bij een grootscheepse controle tegen ondergronds bankieren in het World Fashion Centre in Amsterdam zes personen aangehouden. Ook is een grote hoeveelheid contant geld in beslag genomen, maakte de politie bekend.

Aan de controle werkten de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie en de vreemdelingendienst mee. Naast een kleine 100 personeelsleden werden ook geld-, drugs- en explosievenhonden ingezet.

Omstreeks 10.00 uur vielen de ploegen toren 3 van het WFC binnen. Ze onderwierpen vooraf geselecteerde bedrijven aan een controle. Uit onderzoek zou blijken dat een aantal ondernemers in de toren zich bezighoudt met criminele praktijken.

Geweld
Aanleiding voor het onderzoek vormt een aantal recente geweldsincidenten bij het modehandelscentrum aan het Koningin Wilhelminaplein. Zo werd op 30 mei het bedrijf Bali Mode beschoten en op 20 juni gooide een onbekende een handgranaat, waardoor grote schade in de winkel ontstond.

''De controles in het WFC maken deel uit van een uitgebreide aanpak van politie en justitie om criminelen uit de anonimiteit te halen en verdere vermenging van onder- en bovenwereld te voorkomen'', aldus recherchechef Jouke de Jong.

Ondergronds bankieren
Bij ondergronds bankieren maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers. Dat netwerk zorgt ervoor dat criminelen aan elkaar betalingen kunnen doen zonder administratieve sporen na te laten. Volgens de politie is uit onderzoeken gebleken dat een aantal ondernemers in de derde toren zich met ondergronds bankieren bezighoudt.

Buiten het complex hield de politie woensdag een omvangrijke verkeerscontrole om verdachte personen staande te kunnen houden die het complex ongezien probeerden te verlaten.

ANP