'Italiaanse economie solide'

Premier Silvio Berlusconi van Italië heeft woensdag verklaard dat de economische fundamenten van het land ''solide'' zijn. Wel is er ''onmiddellijk een actieplan'' nodig om economische groei te bewerkstelligen.

Berlusconi zei dat in een toespraak tot het Italiaanse parlement die de toenemende onrust over de economische situatie in het land moest wegnemen.

Volgens Berlusconi beoordelen de markten de kracht van de Italiaanse economie verkeerd. De basis van de economie is gezond en Italië heeft een solide politiek systeem, zo betoogde Berlusconi.

Maar toch bestaat de vrees dat het met Italië dezelfde kant opgaat als Griekenland en Portugal. Het land heeft een forse buitenlandse schuld. De waarde van het Italiaanse staatspapier staat zwaar onder druk.

Volgens Berlusconi moet de crisissituatie ''met vasthoudendheid en vertrouwen het hoofd worden geboden, zonder te buigen voor de nervositeit op de markten.''

Actieplan
''We hebben onmiddellijk een actieplan nodig om te reageren op de markten'', aldus de Italiaanse premier, die de afgelopen weken weinig van zich had laten horen.

De regering moet volgens hem zo spoedig mogelijk belastinghervormingen goedkeuren en zorgen voor een belastingregime dat ''gunstiger is voor gezinnen, werknemers en bedrijven''. Ook op de arbeidsmarkt zijn hervormingen nodig.

Kwalijk
Met concrete maatregelen kwam hij echter niet. Dat nam oppositieleider Pier Luigi Bersani van de Democratische Partij hem kwalijk. ''We verkeren in een situatie die je niet kan omschrijven als een blauwe lucht met een paar wolken.''

ANP