Inflatie stijgt naar 2,6 procent

De inflatie is in juli gestegen naar 2,6 procent. In juni bedroeg de inflatie nog 2,3 procent. Na het lage niveau in juli 2009 is de inflatie de afgelopen twee jaar opgelopen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS Corp. ).

De inflatie is afgelopen maand vooral gestegen door hogere prijzen van pakketreizen naar het buitenland, benzine en aardgas. Lagere prijzen van aardappelen en kleding drukten de inflatie.

Huurverhoging
De gemiddelde huurverhoging was in juli 1,7 procent. Voor de meeste huurwoningen is dit jaar een maximale huurstijging van 1,3 procent wettelijk toegestaan. Maar voor een klein deel zijn fors hogere stijgingen mogelijk, waardoor het gemiddelde boven 1,3 procent uitkomt.

Volgens de Europese geharmoniseerde berekeningsmethode is de inflatie in Nederland vorige maand gestegen naar 2,9 procent. In de eurozone was de inflatie 2,5 procent. De Nederlandse inflatie is daarmee voor het eerst na november 2009 hoger dan die van de eurozone.

ANP