UK komt steeds dichter in de buurt van een "zachte Brexit

Leoncornelissen
Léon Cornelissen

De markten geven nog steeds de voorkeur aan aanmodderen, en dat is de enige beschikbare praktische opties, aldus Léon Cornelissen, Chief Economist bij Robeco.

"Wat veel waarschijnlijker is, is dat de Britse regering uiteindelijk zal toegeven aan de eisen van de EU, in ieder geval voorlopig, zodat er enige vooruitgang kan worden geboekt in de richting van een overeenkomst die voldoende geloofwaardig is. En dan zitten we natuurlijk in principe weer vast, in afwachting van een meer definitieve handelsregeling tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, die jaren van onderhandelen zou kunnen vergen.

"Het lijkt erop dat er veel waarheid zit in een oude boutade over het Verenigd Koninkrijk, dat het de eerste tien jaar zou besteden aan pogingen om uit de EU te komen, en de volgende tien jaar aan pogingen om er weer in te geraken.

"In de tussentijd zullen beleggingen geschaad worden en blijft het Britse pond als een risicovolle munt beschouwd worden. Alle ogen zullen zich richten op wat de Bank of England zal doen wanneer zij op 2 augustus bijeenkomt om de rente te bepalen. De markten prijzen momenteel een 74% kans in op een renteverhoging tijdens de volgende MPC-bijeenkomst. Dat is begrijpelijk gezien de recente retoriek, maar naar onze mening nog steeds onwaarschijnlijk, deels gezien de aanhoudende onzekerheid die langetermijninvesteringen belemmert. Aan de andere kant het aantal voorstanders voor een renteverhoging binnen het MPC toe, dus je weet het nooit.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.