China pleit voor nieuwe wereldmunt

China laat er na de afwaardering van de grootste economie ter wereld geen gras over groeien; het land veroordeelt de VS voor zijn verslaving aan schulden en kortzichtigheid en pleit ervoor dat er een andere munt komt als wereldwijde standaard, in plaats van de dollar.

China deed zaterdag meteen van zich horen via staatspersbureau Xinhua. Ratingbureau Standard & Poor's verlaagde de status van de VS in de nacht van vrijdag op zaterdag van AAA naar AA+, een status die de VS niet eerder heeft gehad.

Dollar
Volgens de Chinezen wordt het hoog tijd de rol van de dollar als reservemunt internationaal aan de orde te stellen. ''Een nieuwe, stabiele en veilige wereldwijde reservemunt kan ook een optie zijn om rampen veroorzaakt door één land te voorkomen.''

China is de grootste bezitter van Amerikaans schuldpapier, waarvan de rente samenhangt met de kredietwaardigheid van het land en de daaraan gekoppelde rating. Chinese economen verwachten dat het land nu snel zijn risico's zal spreiden, wat impliceert dat de Amerikaanse obligaties van de hand gedaan worden.

Britse minister
De Britse minister van Handel, Vince Cable, leek de oproep van China zaterdag te steunen. Met de toevoeging dat de dollar voorlopig nog wel zijn rol moet houden. ''De Chinezen betogen al langer dat het wereldwijde monetaire systeem toe is aan hervormingen en dat we een sterke reservemunt nodig hebben'', aldus Cable.

Volgens Cable zou het ''zinnig zijn'' als de wereld op dat gebied in beweging komt. ''Maar niet van de ene dag op de andere.''

Frankrijk
Frankrijk heeft zaterdag rond het middaguur als eerste Europese land gereageerd op de lagere kredietstatus. Maar vanuit Europa bleef het de hele ochtend oorverdovend stil.

De Fransen lieten bij monde van minister van Economische Zaken Francois Baroin weten het volste vertrouwen te hebben in de gedegenheid van de Amerikaanse economie. Hij voegde daaraan toe ook vertrouwen te hebben in de uitvoering van het bezuinigingsplan, dat samenhangt met het verhogen van het schuldenplafond.

ANP