Rotterdam slaat 1 procent meer over

De groei van de overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste zes maanden van dit jaar blijven hangen op 1 procent. In totaal werd in Europa's grootste haven 215 miljoen ton goederen overgeslagen. De aanvoer groeide met 2 procent tot 153,5 miljoen ton, de afvoer daalde met 1 procent naar 61,5 miljoen ton. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers, die het Havenbedrijf Rotterdam woensdag naar buiten bracht.

Topman Hans Smits waarschuwt in zijn vooruitblik op de komende zes maanden dat de onrust op de financiële markten en het negatieve effect daarvan op het producenten- en consumentenvertrouwen ,,de wereldhandel en dus de overslag in de haven negatief kunnen beïnvloeden.''

Hij pleit voor een snellere en duidelijkere politieke besluitvorming om de negatieve sentimenten om te buigen. Voorlopig houdt Smits vast aan zijn verwachting dat de overslag over heel 2011 een lichte groei zal laten zien. Het derde kwartaal ziet er goed uit, de onzekerheid zit in het vierde kwartaal.

Oliesector
De rem op de groei van de totale overslag zat de afgelopen zes maanden vooral in de oliesector. De overslag van containers maakte veel goed.

De overslag van ruwe olie nam af met ruim 8 procent tot 46 miljoen ton. Factoren die daarbij een rol speelden, waren de nog altijd matige tot slechte raffinagemarges in Noordwest-Europa en een teruglopende vraag vanuit de Verenigde Staten naar benzine en vanuit China naar stookolie. Bovendien was er groot onderhoud in vier van de grotere raffinaderijen die via Rotterdam olie betrekken.

Boven verwachting
Ook de overslag van minerale olieproducten viel terug, met 8,6 procent tot 35 miljoen ton. De vraag naar producten als gasolie/diesel en kerosine was niet groot.

De prestaties van het containervervoer blijven boven verwachting, aldus het havenbedrijf. Dat is onder meer te danken aan nieuwe diensten op vooral het Verre-Oosten en Zuid-Amerika. Zowel de aan- als afvoer van containers nam toe, met respectievelijk 15,8 procent en 9 procent. In gewicht steeg de overslag met 12,3 procent tot 61,8 miljoen ton.

ANP