Alle BoE-beleidsmakers voor handhaving rente

De beleidsmakers van de Bank of England (BoE) hebben tijdens de beleidsvergadering in augustus unaniem ingestemd om het belangrijkste rentetarief ongewijzigd te laten op 0,5 procent. Dat blijkt woensdag uit de notulen van de laatste vergadering van de Britse centrale bank.

Tijdens de beleidsvergadering in juli stemden nog twee van de negen beleidsmakers tegen een handhaving van de rente. Zij wilden juist een verhoging van de rente. Volgens de beleidsmakers zijn de economische vooruitzichten in de afgelopen maand verslechterd en zijn de risico's voor inflatie afgenomen.

,,De vertraging in de groei van de wereldwijde vraag en de toegenomen spanningen op de financiële markten hebben de balans van risico's voor de inflatievooruitzichten op de middellange termijn duidelijk neerwaarts verschoven'', aldus de Bank of England.

Historisch laag
De rente in het Verenigd Koninkrijk staat al sinds het voorjaar van 2009 op een historisch laag niveau. De BoE voert al langere tijd een zeer soepel monetair beleid om de Britse economie aan te jagen. De afgelopen tijd is er veel kritiek geweest op dit beleid omdat de inflatie hard is opgelopen.

Recente gegevens tonen aan dat de Britse economie moeite heeft om te herstellen van de recessie. Zo bleek woensdag uit de cijfers van het Britse nationale statistiekbureau dat de werkloosheid in de 3 maanden tot eind juni is toegenomen tot 7,9 procent vergeleken met 7,7 procent in de 3 maanden tot eind mei.

ANP