Bankensector blijft nog lang in zwaar weer

De seinen voor de banken blijven nog lange tijd op rood staan zo werd duidelijk tijdens het zeer drukbezochte congres van Beursgenoten in het Beatrixtheater in Utrecht. Oud-minister van Financiën Onno Ruding sprak van een zeer zware en moeizame periode voor de meeste banken. Vanuit de overheden, Solvency II, Basel II en III worden banken fors hogere kapitaalbuffers opgelegd.

Onno Ruding, ex-minister van Financien
Onno Ruding, ex-minister van Financien
Aandeelhouders de pineut
”Het probleem is dat banken vanuit de aandelenmarkten amper geld meer aan kunnen trekken” zo sprak Ruding. De oud-minister stelde dat indien banken op dit moment aandelenemissies zouden doen dit heel weinig voor ze oplevert. Daarnaast zullen de zittende aandeelhouders dit ook sterk afwijzen. Door het hogere geëiste kapitaal op de balans is het ook zeer onwaarschijnlijk dat banken dividenden uit zullen gaan keren. "Dit kan zelfs vanuit de overheid verboden worden voor banken die staatssteun ontvangen hebben" aldus Ruding.

Dit is volgens Rudi een situatie die nog jaren aan kan houden. Vooral in Europa verwacht Ruding een langere bankencrisis omdat er hier vooral lokale regelgeving is. "In de VS heerst de SEC er en dat zorgt voor één uniform beleid met minder kans op ruis" aldus de ex-minister van Financiën.