Pensioenfondsen moeten crisis ‘uitzitten’

De dekkingsgraden van pensioenfondsen herstellen de komende vier jaar weer voorzichtig. De rendementen op beleggingen zullen hoger zijn dan de inflatie. Ook loopt de rente weer iets op. Toch blijft de wereld van het beleggen voorlopig kleurloos en somber. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van AEGON naar de verwachte economische groei en de beleggingsvooruitzichten voor de komende vier jaar.

“Wij zien pas in 2015 weer echt economisch herstel, zoals een economische groei van 2,7 procent in de Verenigde Staten. Dat is het niveau van vóór de crisis.” Dat zegt Olaf van den Heuvel, beleggingstrateeg van AEGON Asset Management. Van den Heuvel en zijn team adviseren pensioenfondsen diversificatie: “Pensioenfondsen moeten de crisis uitzitten. Een goed gespreide portefeuille is nodig om de komende jaren ongehavend door te komen. Tussentijdse tegenslagen kun je dan beter opvangen. Ga niet gokken op één beleggingscategorie, het is geen tijd voor dapperheid.”

Geen recessie
Toch ogen enkele beleggingscategorieën goed. Zo zijn de verwachte rendementen voor aandelen 7 procent en die voor vastgoedbedrijven zelfs 9 procent. “Er zitten hier en daar flinke plussen in de verwachtingen, al worden die veroorzaakt door de slechte uitgangspositie van dit moment.” Doordat overheden en consumenten flink gaan bezuinigen, blijft de economische groei de komende jaren laag. “Maar: het blijft groei. We verwachten geen recessie.”

Horrorverhaal
Al deze verwachtingen komen uit het basisscenario van de AEGON-beleggers. De kans dat dit scenario zich ontvouwt, is 60 procent. Het negatieve scenario, met een kans van 25 procent, is een economisch horrorverhaal: de politiek faalt en Griekenland, Ierland, Spanje en Portugal vallen om, waarna ook reus Italië omvalt en terugmoet naar de lire. “Vorig jaar was ons negatieve scenario nog de komst van een tweede recessie. Ons negatieve scenario is dit jaar veel ernstiger dan alleen economische krimp, dan zien we echt de Europese Unie wankelen.”

Uitweg mogelijk
Het derde scenario is positief en heeft een kans van slagen van 15 procent: “Er is een positief scenario mogelijk als de politici snelle en adequate maatregelen nemen en zo het vertrouwen helpen terugkeren. We zien dus wel een uitweg uit de crisis, en die is afhankelijk van politiek ingrijpen.”

Jaarlijkse update
AEGON Asset Management, het wereldwijde beleggingsbedrijf van AEGON, berekent al meer dan tien jaar langetermijnscenario’s. Ieder jaar wordt een update gepubliceerd voor de komende vier jaren én rekenschap afgelegd over verwachtingen uit het verleden. De genoemde rendementen zijn gemiddelden over die periode; het is dus niet uitgesloten dat bijvoorbeeld aandelen in 2012 nog bovengemiddeld scoren en pas een jaar later onder het gemiddelde terechtkomen.

Beleggingsvooruitzichten in cijfers:
<a href='/aandeel/1-aegon'> Aegon </a>, pensioenen, rendementen, aandelen, obligaties