Correlaties omlaag, tijd voor bottom-up

De negatieve correlaties tussen individuele aandelen en sectoren versus het marktrendement zal op een keer gaan stoppen. De markten zullen de enorme sell-offs eerst moeten laten bezinken alvorens weer bij zinnen te komen zo verwacht Roy Bateman, hoofd aandelen bij het Engelse beleggingshuis Schroders . Volgens onderzoek van Schroders is de 4-weeks correlatie van het rendement op aandelen behoorlijk negatief gecorreleerd met het rendement op aandelen. Bateman verwacht dat mocht de Europese schuldencrisis af kunnen nemen dan zullen ook de correlaties van de aandelen dalen. ”Dit betekent dat de rendementen op aandelen dan weer meer door hun fundamentals en groeiverwachtingen geleid worden en minder door de politieke ontwikkelingen” aldus Bateman.

Koers/winst-verhouding sterke indicator

Bateman noemt de Graham-Dodd koers/winst-verhouding een van de meest belangrijke factoren van het rendement op aandelen. Deze ratio wordt berekend door niet de winst van een enkel jaar te nemen maar het gemiddelde over 10 jaar. Op deze manier worden de invloeden van uitbijters (een toevallig zeer positief of negatief jaar) minder. Bateman duidt op de negatieve relatie tussen de hoogte van de Graham-Dodd koers/winst-verhouding en het rendement op aandelen. ”Gemiddeld lieten mandjes met aandelen met een Graham-Dodd koerswinst-verhouding van tussen de 10 en 15 een rendement van zo’n 20 procent zien. Mandjes met waarden van 30 en hoger lieten juist negatieve rendementen zien” aldus Bateman. De actuele Graham-Dodd koers/winst-verhouding van de Europese aandelen ligt rond de 12. Dit biedt volgens Bateman een zeer sterk potentieel voor aandelen.

Noord-Europese bedrijven aantrekkelijk

Vergeleken met de emerging markets zijn de Europese aandelen veel aantrekkelijker aldus Bateman. Hij stelt dat er voor de Europese aandelen juist veel slecht nieuws in de koersen verdisconteerd zit en in die van de emerging markets juist veel positief nieuws. ”Met andere woorden de beleggers zijn iets te ver op de muziek voor uit gelopen” aldus Bateman. Binnen de Eurozone heeft Bateman echter een stevige overweging voor de noordelijke bedrijven ten koste van de zuidelijke bedrijven.