Onderzoek Delta Lloyd wijst uit Woningbezi​tters dreigen massaal te blijven zitten met restschuld

Uit onderzoek van Delta Lloyd blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse woningbezitters met een hypotheek, aan het eind van de looptijd, met een restschuld blijft zitten. Van deze woningbezitters weet een kwart niet hoe ze deze restschuld moet aflossen. Acht procent denkt dit op te lossen met een erfenis. Delta Lloyd adviseert consumenten in actie te komen en kritisch naar hun geldzaken te kijken.

Naast een erfenis denkt men de restschuld af te lossen met onder andere eigen spaargeld (17%) of door het huis te verkopen met overwaarde (27%). Een derde van de woningbezitters geeft aan geen restschuld te hebben aan het eind van de looptijd.

Nu aflossen voor later

72 procent van de woningbezitters zegt niet tussentijds of vervroegd af te lossen. Als ze wel tussentijds of vervroegd aflossen, is sparen de meest gebruikte vorm. Slechts drie procent doet dit door te beleggen. Een kwart van de woningbezitters die nu niet aflost, zou dit wel willen doen.

Joost Melis, directievoorzitter <a href='/begrippen/352-delta'> Delta </a> Lloyd Bank
Joost Melis, directievoorzitter Delta Lloyd Bank

Kritisch op geld

Joost Melis, directievoorzitter Delta Lloyd Bank: “Het is zorgelijk dat woningbezitters niet weten hoe ze hun restschuld moeten aflossen. Rekenen op een erfenis of overwaarde biedt onvoldoende zekerheid. Door de dalende huizenprijzen kan de overwaarde tegenvallen. Woningbezitters realiseren zich waarschijnlijk ook niet dat de woonlasten hoger kunnen worden. Zo is er geen hypotheekrenteaftrek meer na 30 jaar. Wij vinden dat huiseigenaren regelmatig kritisch naar hun hypotheek moeten kijken.”

Melis roept woningbezitters tijdig op kritisch te kijken naar de hypotheekvoorwaarden. “Een renteherziening of verhuizing zijn uitgelezen momenten om vast te stellen of de voorwaarden van de hypotheek nog goed passen bij de persoonlijke situatie. Uit ons onderzoek blijkt dat slechts 37 procent van de woningbezitters bij renteherziening naar alternatieven kijkt. Op onze website staat onder andere informatie over aflossingsmogelijkheden. Ook kunnen onze klanten gedurende de looptijd van hun hypotheek meer gaan aflossen. Zij kunnen nu namelijk op de renteherzieningsdatum kosteloos hun aflossingsvrije deel omzetten naar een aflossingsvorm. Wij rekenen dan geen 300 euro omzettingskosten. Wij adviseren woningbezitters naar een hypotheekadviseur te gaan voor een solide financiële planning voor nu en in de toekomst.”