Rendementsverwachtingen Europese aandelen fors lager

Fondsmanagers verwachten dat 2012 slechter wordt dan 2011. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Towers Watson. Fondsmanagers verwachten een lagere mondiale BBP -groei, hogere werkloosheid en lagere aandelenrendementen. Over een termijn van vijf jaar wordt de meeste groei in opkomende markten verwacht.

Towers Watson onderzocht de verwachtingen van 114 investment managers met een totaal beleggingsvermogen van 9,7 biljoen USD. Vorig jaar verwachtten investeerders in soortgelijk onderzoek van Towers Watson nog economisch herstel. De negatieve verwachtingen worden met name gevoed door de crisis in Europa en het dreigende faillissement van Griekenland. Gerard Roelofs, Hoofd Continentaal Europa van de Investment Consulting praktijk bij Towers Watson: ‘Investeerders hebben in de tweede helft van 2011 niet de zekerheid gevonden die ze zochten. Daardoor zullen fondsmanagers risicovolle asset classes mijden.’

Rendementsverwachting Verenigd Koninkrijk gehalveerd

De rendementsverwachtingen voor aandelenmarkten zijn aanzienlijk lager, vooral in het Verenigd Koninkrijk en de Eurozone.

rendementen engeland

Optimistisch over opkomende markten

Ondanks de economische onzekerheid blijven fondsmanagers positief over opkomende markten, kijkend naar een termijnverwachting van vijf jaar. Zo ziet 75 procent Emerging market equities als ‘bullish’. 63 procent ziet een groeiprognose in obligaties uit opkomende markten. Staatsobligaties worden door oplopend inflatierisico als negatief gezien (79%).

VS: meest lonend in 2012

De managers verwachten dat de economische vooruitzichten in de VS verbeteren, hoewel langzamer dan het historische gemiddelde. In Japan wordt ook een periode van herstel verwacht, nadat de economie uit het dal klom na de tsunami vorig jaar. Veel managers zien de VS als de regio met de meest lonende investeringsmogelijkheden in 2012.

Roelofs: "De positieve houding ten opzichte van de VS komt voort uit het overheidsbeleid. Fiscale prikkels stimuleren consumenten te investeren en de Fed heeft een soepel monetair beleid. Al deze economische instrumenten zetten in op groei en de aanpak van het begrotingstekort. Lukt het de VS echter niet de werkloosheid te verminderen, dan worden 2012 en 2013 zeer uitdagend. De huidige maatregelen brengen aanzienlijke politieke en inflatoire risico’s met zich mee."