Aandelen centraal in 2012 aldus Schroders

Beleggingen in aandelen zullen de komende zes maanden de belangrijkste beleggingscategorie vormen. Dat blijkt uit een enquête van Schroders onder Europese beleggingsspecialisten die eerder deze maand te gast waren op de Schroders Investment Conference. Na aandelen, die bij 36% van de aanwezigen de voorkeur genieten, scoren ook multi-asset hoog met 29%, net als obligaties (26%). Op de bijeenkomst waren 104 deelnemers aanwezig van vooraanstaande banken en commissionairs in Europa, het Midden-Oosten en Latijns Amerika.

Positief over eurozone

De deelnemers bleken positief aan te kijken tegen de eurozone, ondanks de schuldencrisis en het risico dat zekere eurolanden nog steeds lopen. Een ruime meerderheid (61%) gaat er vanuit dat de eurozone eind 2012 nog precies dezelfde lidstaten heeft en dat geen landen zullen afvallen.

Obligaties voor kasstromen

De aanwezigen werd verder gevraagd wat hun verwachting is voor verschillende beleggingscategorieën en –strategieën. Op de vraag welke categorie het beste geschikt is om een doorlopend inkomen uit beleggingen te halen, gaf 46% aan dat dan obligaties de voorkeur hebben om een inkomstenstroom te halen in onzekere tijden. Vanuit diezelfde motivatie, blijkt 38% converteerbare obligaties te willen gebruiken in onzekere tijden vanwege de opbrengsten en de lagere gevoeligheid voor marktvolatiliteit.

Aandelen toch dominant

Peter Beckett, verantwoordelijk voor internationale marketing bij Schroders : “De enquête geeft aan dat de mening van beleggers aan het veranderen is, ondanks de trage politieke en economische vooruitgang in Europa. Dat zou kunnen betekenen dat ook het sentiment over de markten en de wil om risico te nemen aan het draaien is. Beleggers vragen om obligatieproducten die een stabiele en consistente opbrengst leveren, maar toch geloven ze dat aandelen (die volatieler zijn en meer rendementskansen hebben) later dit jaar de belangrijkste beleggingscategorie zal zijn.”